22 Nisan 2013 Pazartesi

This is Spartaaaaaaaaaa!


Hayatım boyunca yüzleri aşkın film yüzlerce de dizi izledim. Kimi çok güzeldi, kimi kötüydü. Kimi keyifliydi, kimi tatsız. Kimi sarmadı, kimi tutkuyla sonuna dek izlettirdi.

Ama bir kaç tane vardır belki anımsayamıyorum, Spartacus gibi etki bıraktı. Ağlamaktan içimi çıkaran, duygularımı alt üst eden bir finale; sahne oldu dün gece. Yerimden kalkıp 'This is Spartaaaaaaa' diye bağırttıran bir sondu. Finale gelene kadar dört sezonluk destansı hikayeye sahip dizi, köleliğe ve Romalıların eğlence uğruna gladyatörlerin birbirini öldürmesine karşı gelerek, özgürlüğü için ölmek pahasına savaşarak kitleleri kendisine inandıran ve insanlık tarihine geçen bir adamın hikayesini mükemmel işledi.

Netten özellikle izlememiştim. Hem ekran hem ses sistemim nedeniyle.
Tadına, hazzına, acısına, duygusuna şahit olabilmek için.

Ve 4 senelik maraton dün gece sona erdi.

Evet belki dizinin en büyük şanssızlığı Andy'nin ölmesiydi. Zira, Andy'nin ölümü ve yapımcıların plan değiştirmesi nedeniyle aslında 10 ar bölümlük toplamda 20 bölüm düşünülen final sezonunun sıkıştırılmış haliydi dün geceki son bölüm. Ama olsun Liam McIntyre'de çok iyi iş çıkardı. Ki ilk bölümden başlasaydı çok farklı bir göz algısına sahip olacaktı. Andy'den sonra elinden gelenin en iyisini yaptı....

Her şeye rağmen bir efsane olarak dimağlarda kalmış bir dizi oldu..

İlk sezonu köle olarak tutuldukları Gladyatör Okulu'nda başlayan hikaye, yeni kahramanın doğum sancılarıydı adeta. Spartacus!Köle eğitmeni: Oenomaus ve birinci sezon Spartacus'un arenadaki en büyük rakibi Crixus'da iz bıraktı.Agron ve diğerleri. Bathietus hanesi de.

Andy Whitfield ile görkemli bir başyapıtın ayak sesleriydi ilk sezon. Derken Andy Whitfield kansere yakalandı. Ve ikinci sezon Arena'nın geçmişinde dönüldü. Spartacus öncesine. Tutsak oldukları Gladyatör Okulu'ndan bütün ölüm kalım kapışmalarını kazanan Gannicus'un özgürlüğünü kazanma destanına...

Üçüncü sezon Gladyatör Okulu'ndaki köle gladyatörlerin Romalı sahiplerini ve üst düzey Romalıları daha doğrusu herkesi öldürdükleri isyanın ateşi yandı.

Ve son sezon. Dün gece destansı finaliyle veda etti. Onur, özgürlük, inanç ve direnişin tutku dolu mücadelesini izlerken dağıldım.

Çok hüzünle bitirdim. Andy'nin o güzel yüzü ve sesi son kez bizlerle birlikte oldu dün gece..

Artık bu dizi Andy ile birlikte ölümsüzlüğe ulaşmıştır.

Dizideki söylenen sözlerde kült olmuştur bana göre. Bu aforizmalar halinde cilt cilt kitaplar haline getirilebilir. Söylenmiş olmak için söylenmeyen insanı sarsan bir dolu cümle vardı ama finalde insanın içine işleyen cümleyle noktalayayım sonu hüzünlü Spartacus'un bu yolculuğunu..

“Bu dünyayı özgür bir insan olarak terk etmekten daha büyük bir zafer olamaz.” 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder